DE WINKEL VAN SINKEL

Omstreeks 1820 vestigde dhr. Anton Sinkel zich als manufacturier in Amsterdam waar hij in 1821 zijn eerste zaak opende aan de Nieuwendijk 174 – 176. De zaken gingen goed in Amsterdam en er kwamen filialen elders in Nederland: ­Leeuwarden, Rotterdam, Leiden én… aan de Oudegracht in Utrecht.

Al in 1824 werd Sinkel eigenaar van het huis ‘Blijdestijn’ aan de Oudegracht, dat hij liet verbouwen tot winkelhuis. Grotere plannen had Sinkel met het oude St.Barbara- en St.Laurens Gasthuis (in de volksmond ook wel ‘Kranengasthuis’ genoemd vanwege de stadskraan aan de werf) dat zich naast zijn winkel bevond. Uiteindelijk werd in 1837 gestart met de bouw van het ‘winkelpaleis.’ Het meest opvallend aan het ontwerp in neo-classicistische stijl waren vier grote vrouwenbeelden gekleed in Griekse gewaden.

Na twee jaar was het zover en in mei 1839 kon de Winkel van Sinkel in Utrecht worden geopend. De sfeer in de winkel was deftig en toch gemoedelijk; Sinkel streefde ernaar dat iedereen zich in zijn zaak thuis voelde en dat is ook altijd het streven gebleven. Anton Sinkel heeft negen jaar van zijn florerende handel in Utrecht kunnen genieten. De winkel aan de Oudegracht werd door de erfgenamen nog tot het eind van de eeuw in stand gehouden.

In juli 1898 werd het grote winkelpand verkocht aan de bankiersfirma Vlaer en Kol. Het pand werd grondig verbouwd, maar de meest karakteristieke onderdelen werden in stand gehouden. Vlaer en Kol ging in 1977 op in de Amro Bank. Na de fusie van de Amro Bank met de ABN werd het pand als bankgebouw overbodig en heeft het enkele jaren leeggestaan.

In november 1995 volgde een nieuwe verbouwing. Het pand werd in oude allure hersteld en bruikbaar gemaakt voor een unieke combinatie van cultuur en horeca: de Winkel van Sinkel, het cultureel culinair warenhuis.

Net als in de tijd van meneer en ­mevrouw Sinkel is er van alles te krijgen en te doen. Naast een Grandcafé-restaurant beschikt de Winkel van Sinkel over een tapasrestaurant “De Tapaskelder”, verschillende zalen voor uw zakelijk, feestelijk of cultureel evenement, diverse terrassen, een serre met prachtige binnentuin en de Nachtwinkel die zich mag rekenen tot één van de beste clubs van Nederland!