STADSPROMENADE CENTRAAL  STATION

Het nieuwe Utrecht Centraal is overdekt met een groot golvend dak dat door zijn vorm zorgt voor veel lichtinval en ruimte. De lichtlijnen in het dak benadrukken de golvende beweging.

Het station wordt een herkenbaar, zelfstandig gebouw met aan twee kanten een duidelijke entree aan een groot, verhoogd voorplein. Aan de Jaarbeurskant ligt het Stadsplateau voor het Beatrixgebouw en het Stadskantoor. Aan de stadskant zijn Hoog Catharijne en het station van elkaar losgeknipt. De voormalige verbinding, de stationstraverse, is reeds afgebroken. Het nieuwe Stationsplein is in aanbouw (medio 2017 gereed). Vanaf dit plein komt er een toegang naar het vernieuwde Hoog Catharijne. Maar het wordt ook mogelijk om vanaf het plein, via trappen, richting binnenstad te lopen. De fietsen die nu nog rondom het station staan, komen in de toekomst in overdekte stallingen, onder de nieuwe stationspleinen.

Buiten langs de vernieuwde stationshal loopt een promenade van zo’n 300 meter over de sporen. Deze passage met winkels verbindt het Stadsplateau met het Stationsplein. Een verkorte route naar de stad met een mooi zicht over de sporen. De route van de Urban Culture Run brengt de lopers tweemaal over deze nieuwe Stadspromenade.